NAPOVEDUJEMO /

15. aprila 2021

DOGODEK

BIEN 2021

BIEN 2021 – Tekstil se vrača v Kranj

Bienale tekstilne umetnosti BIEN med 26. majem in 14. avgustom 2021 napoveduje več kot 40 razstavnih projektov, vrsto umetniških rezidenc in spletni program. BIEN črpa iz dediščine industrije in identitete prostora. Posveča se tekstilijam, trajnostnim materialom in principom, spodbuja interdisciplinarno umetniško povezovanje in posebno pozornost namenja najboljšim delom aktualne študentske produkcije.

Razstavni projekti in instalacije bodo na ogled v uveljavljenih galerijskih prostorih na Gorenjskem, kot so Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec in Gorenjski muzej v Kranju, Šivčeva hiša v Radovljici in Škofjeloški muzej, ter v javnem prostoru. Osrednje razstavno prizorišče bienala pa bo že več let prazen prostor nekdanje pokrite garaže v tretjem nadstropju kranjskega Globusa, delo arhitekta Ravnikarja. S to začasno rabo prostora v umetniške namene želijo organizatorji dodati nov pomen konceptu praznega. Gorenjska je pred osamosvojitvijo Slovenije od Jugoslavije veljala za vodilno tekstilno regijo. Po zadušitvi industrije je sprememba za seboj pustila veliko praznino. Da je lahko ta prazen prostor priložnost za novo zgodbo, želi biti eno od sporočil gorenjskega bienala.

Na bienalu se bodo poleg uveljavljenih umetnikov s številnimi projekti, ki nagovarjajo naravno dediščino, čebele, pitno vodo, skrb za varovanje okolja ter reki Savo in Kokro, predstavili tudi študenti Fakultete za dizajn iz smeri Tekstilije in oblačila ter Notranja oprema in njihovi mentorji.

Producent: Zavod Carnica

Koproducenti in partnerji: Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem, Kèlekè Shop, Gorenjski muzej, Škofjeloški muzej, Muzeji radovljiške občine, Prešernovo gledališča Kranj, Mestna knjižnica Kranj, Visit Kranj, Metalka zastopstva holding, Tekstilno tehnološki fakultet Zagreb, TAM-TAM Inštitut, AqufilSLO, Svetlobna gverila, Zavod za varstvo kulturne dediščine, enota Kranj, župnišče Kranj, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, BOWB – Biennale of Western Balkans

 

BIEN 2021
Bienale tekstilne umetnosti
Kranj, Radovljica, Škofja Loka
26. 5.–14. 8. 2021
https://layer.si/bien/
bien@layer.si

http://Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/728841857781139/