NAPOVEDUJEMO /

13. maja 2021

DOGODEK

BIEN 2021 v Radovljici

BIEN 2021 v Radovljici

20. 5.–14. 8. 2021

Bienale tekstilne umetnosti BIEN med majem in avgustom napoveduje več kot 70 tekstilnih umetnic, umetnikov, kolektivov in študentskih projektov, vrsto umetniških rezidenc in spletni program. BIEN črpa iz dediščine industrije in identitete prostora. Posveča se tekstilijam, trajnostnim materialom in principom, spodbuja interdisciplinarno umetniško povezovanje in posebno pozornost namenja najboljšim delom aktualne študentske produkcije.

Razstavni projekti in instalacije bodo na ogled v uveljavljenih galerijskih prostorih na Gorenjskem, kot so Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec in Gorenjski muzej v Kranju, Šivčeva hiša v Radovljici in Loški muzej Škofja Loka ter nekatere druge lokacije v starih mestnih jedrih sodelujočih mest. V Radovljici se projekti bienala, ki skozi medij tekstil obravnavajo čebele, naravo in skupnosti, odpirajo prav na Svetovni dan čebel.

Muzeji radovljiške občine v sklopu bienala predstavljajo dva projekta, ki bosta na ogled med 20. majem in 14. avgustom. Prvega, Sanjski čebelnjak, podpisuje skupina študentov 1. letnika Fakultete za dizajn. Pri predmetu Tekstilne tehnike so pod mentorstvom višje pred. Martine Šušteršič obudili stare slovenske ročne tekstilne tehnike. Skozi raziskovanja različnih načinov prepletanj in zapletanj različnih tekstilnih in netekstilnih materialov so nastali abstraktni tekstilni vzorci. Vzorci, ujeti v šestkotno obliko lesenih okvirjev, ki kot skupek tvori satovje v panju, bodo na ogled v atriju Šivčeve hiše.

V starem mestnem jedru Radovljice se predstavlja tudi Sodobni tekstilni center Kreativnice. Nina Vastl Štefe, Anja Musek, Lili Panjtar, Silva Horvat in Ladka Peneš z deli GOZD in REKA povezujejo tekstilno umetnost in skupnost. V GOZDU je v ospredju skupnost dreves. Umetnice mozaično prepletajo različne naravne materiale, tekstilne tehnike tkanja, polstenja, prešivanja, tiskanja, barvanja z rastlinami, predenja in kvačkanja. Druga tekstilno umetniško delo REKE pa povezuje delo tekstilnih oblikovalk in poudarja izčiščeno oblikovanje ter preproste linije. Izhodišče za nastanek tekstilne instalacije REKA je pred štiridesetimi leti stkano volneno blago. Reke povezujejo kraje, mesta, države. Mostovi in brvi povezujejo različne strani rečnih strug. Hkrati pa skupno delo in kreiranje skupnih idej povezuje, odpira in razvija sodobne skupnosti.

Galerija fotografij razstave Sanjski čebelnjak študentov 1. letnika smeri Tekstilije in oblačila (mentorica višja pred. Martina Šušteršič):

 

Vljudno vabljeni v Radovljico!

 

Organizacija: Zavod Carnica, Muzeji radovljiške občine, Fakulteta za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem, in Sodobni tekstilni center Kreativnice

www.layer.si/bien

https://mro.si/

https://www.visitskofjaloka.si/si/dozivetja/tradicija-in-rokodelstvo/1359