NAPOVEDUJEMO /

4. aprila 2022

RAZSTAVA

Študentje Fakultete za dizajn: Kardeljev Pavilion [pH]

Študenti Fakultete za dizajn, s projektom Kardeljev Pavilion, predstavljajo prenovo trenutno degradirane Kardeljeve ploščadi v Ljubljani.
Na lokaciji so zasnovali objekt v sklopu katerega je zasnovana modularna restavracija z zdravo prehrano. Ena izmed glavnih značilnosti restavracije je prav njena modularnost, saj z dvema glavnima segmentoma, strešnim delom na dveh višinah in modulih, ki se pod njim nahajajo, pripomore k zmanjševanju onesnaževanja okolja. To doseže tudi z mobilnostjo, saj se kompleks lahko premakne glede na potrebe in želje na različne lokacije, pri tem pa se zmanjšuje potreba po gradnji novih objektov in poseganju v naravno okolje.

Celoten način obratovanja trgovine in restavracije v sklopu Kardeljevega Paviliona bi se posluževal koncepta zero-waste. Ponudba hrane v restavraciji bi bila organska in bi vsebovala uravnotežene obroke, prilagojene tudi različnim prehranjevalnim navadam in dietam.

Cilj Kardeljevega Paviliona je podpreti lokalno in sezonsko ponudbo, po principu »iz vrta na mizo«, kar je doseženo z modularnimi elementi in vrtno zasaditvijo. Tradicionalna, domača hrana bi bila predstavljena na nov, moderen način. Avtorice in avtor projekta so si poleg samega objekta zamislili tudi spletno aplikacijo, preko katere bi bilo mogoče spremljati aktualne menije ter razne članke in analize, ki bi obiskovalce usmerjali k zdravemu načinu prehranjevanja.

Mentor: doc. Inge Kalan Lipar
viš. pred. Petra Kocjančič

Študentje: Žiga Flajnik, Demetra Jarc, Katja Kobal, Eva Šintler, Nina Vidmajer, Pija Velkovrh

Mergentalerjeva ulična galerija je umetniški projekt Zavoda Carnice in TAM-TAM Inštituta. V sezoni 2022 predstavlja umetniška dela avtoric in avtorjev, izbranih na odprtem pozivu z osrednjo temo Prihodnost hrane [pH].