PRISPEVKI /

14. novembra 2023

NOVO

Krožne rešitve za trajnostno prihodnost – priznanje projektu OdejaUP

Študentke 3. letnika smeri Moda in tekstilije so v šolskem letu 2022/23 s projektom »OdejaUP« – Ponovna uporaba in preoblikovanje tekstilnih ostankov podjetja Odeja, pod vodstvom izr. prof. dr. Damjane Celcar, sodelovale v projektu Krožnost je naša priložnost in Oblikovalskem izzivu, ki ga organizira program Ekošola. V projektu so študentke pod mentorstvom izr. prof. Matee Benedetti in strokovno pomočjo Lidije Rotar, odpadni material prešitih odej podjetja Odeja d.o.o. preoblikovale v unikatne visoko modne in tehnično dovršene obleke s korzetom. Za spodnji del obleke so študentke uporabile različne tekstilne ostanke podjetja Odeja, zgornji del obleke pa so razvile na podlagi konstruiranja steznika (korzeta). Predelava zavrženih in neuporabnih ostankov tekstila in drugih odpadnih materialov je bila za študentke velik izziv in nastala so nova unikatna oblačila, ki so zahtevala veliko ročnega dela in časa, saj proces kreiranja novih izdelkov temelji na parametrih odpadnih materialov. Poleg odpadnih materialov je pri oblikovanju bila vključena še tehnika izdelave korzeta (steznika), ki prav tako zahteva dobro poznavanje konstruiranja in izdelave oblačil, kar je bil študentkam prav tako velik izziv, saj so se prvič srečale s tovrstno tehniko.

Nastale unikatne kreacije so odraz krožnega pristopa v oblikovanju, saj smo odpadnim tekstilnim materialom podaljšali življenjsko dobo, novo nastali izdelki pa so z višjo dodano vrednostjo in prispevajo k zmanjšanju količine tekstilnih odpadkov in potreb po novih surovinah ter s tem k zmanjšanju energije, porabe ter onesnaževanju zraka in vode.

Unikatne visoko modne bele obleke s korzeti, so 26. septembra 2023, bile nagrajene s priznanjem Ekošola za zasnovo oziroma oblikovanje trajnostne rešitve v Oblikovalskem izzivu: oblikujmo krožno, oblikujmo trajnostno. 2. oktobra 2023 pa so krožne rešitve projekta OdejaUP bile predstavljene na modni reviji Fakultete za dizajn, ki je potekala v sklopu Ljubljanskega tedna mode (LJFW) pred Centrom Rog in so požele številno zanimanje.

Iskrene čestitke študentkam in mentoricam!

Sodelujoče študentke: Lara Turnšek, Eva Rogl Mežnar, Karin Golobič, Ana Omahen, Maud Le Mee, Filipa Bento in Inês Almeida

Vodja aktivnosti: izr. prof. dr. Damjana Celcar

Mentorica oblikovanja: izr. prof. Matea Benedetti

Strokovna pomoč pri izdelavi: Lidija Rotar

Galerija:

Foto: Jure Makovec/LJFW
Foto: Barbara Reya