PRISPEVKI /

10. junija 2024

NOVO

Nagrajene trajnostne kreacije Fakultete za dizajn – Ekošola

Študentke 3. letnika smeri Moda in tekstilije Fakultete za dizajn, samostojni visokošolski zavod, so v šolskem letu 2023/24 s projektom »Turning Trash into Trendy – Preoblikovanje odvečnih oblačil v trendi oblačila« sodelovale v Oblikovalskem izzivu: oblikujmo krožno, oblikujmo trajnostno, ki ga organizira program Ekošola.

V projektu so študentke pod mentorstvom izr. prof. Matee Benedetti in strokovno pomočjo Lidije Rotar, odvečna in »vintage« oblačila (jeans, moške hlače, kravate, športna oblačila idr.) preoblikovale in nadgradile v unikatne oblačilne izdelke z višjo dodano vrednostjo, ki so odraz krožnega pristopa v oblikovanju. Ponovna uporaba in predelava odvečnih in »vintage« oblačil je trajnostni model in krožni pristop, ki starim, odvečnim ali zavrženim izdelkom podaljšuje življenjsko dobo, povečuje njihovo dodano vrednost ter prispeva k zmanjšanju količine tekstilnih odpadkov in potreb po novih surovinah ter s tem k zmanjšanju energije, porabe ter onesnaževanju zraka in vode.

Nastale unikatne trajnostne kreacije so 10. maja 2024 bile predstavljene na trajnostnem modnem dogodku »Nazaj za prihodnost« v ljubljanskem Cityparku, ki ga je s partnerji organiziral zavod Knof so.p.. 4. junija 2024 pa so v ljubljanskem Atlantisu trajnostne kreacije bile nagrajene s priznanjem Ekošole za zasnovo oziroma oblikovanje trajnostne rešitve v Oblikovalskem izzivu.

Iskrene čestitke študentkam in mentoricam!

Sodelujoče študentke: Gaja Zadravec, Saša Židov, Martina Vogel, Špela Perc, Ulla Podnar.

Vodja aktivnosti: izr. prof. dr. Damjana Celcar
Mentorica oblikovanja: izr. prof. Matea Benedetti
Strokovna pomoč pri izdelavi: Lidija Rotar

Foto: Maruša Rampre, Tadej Kreft

Galerija: