PRISPEVKI /

16. aprila 2021

AKTUALNO

OPOMNIK ZA JAVNI NATEČAJ: Socialni demokrati obujajo tradicijo prvomajskega plakata z natečajem o prihodnosti dela

Spoštovane in spoštovani,

v nadaljevanju vam pošiljamo sporočilo za javnost Socialnih demokratov o javnem natečaju:

Socialni demokrati obujajo tradicijo prvomajskega plakata z natečajem o prihodnosti dela

Socialni demokrati v sodelovanju s TAM-TAM Inštitutom razpisujejo natečaj za oblikovanje prvomajskega plakata. Z njim obujajo tradicijo, da z družbenokritičnim plakatom opozorijo na izzive dela, nove generacije delavskih pravic, delavskega organiziranja in kolektivnega organiziranja novodobnih in tradicionalnih delavk in delavcev, ki živijo od svojega dela in znanja.

Praznik dela je mednarodni praznik delavstva, ki ga vsako leto praznujemo v večini držav sveta. Praznik je spomin na demonstracije v ameriškem Chicagu leta 1886, znane tudi pod imenom Haymarketski izgred. Prvi maj je hkrati tudi največje praznovanje dosežkov mednarodnega delavskega gibanja.

Danes smo soočeni s številnimi spremembami, ki zadevajo vprašanja prihodnosti dela: prekarnost, delo na daljavo, zmanjševanje socialne varnosti, robotizacija, digitalizacija, pravica do odklopa in druge tehnološke spremembe, porast brezposelnosti, izkoriščanje zaposlenih, spreminjanje poslovnih modelov, platformsko delo, usoda vrste gospodarskih sektorjev in kriza sindikaliziranosti.

Z natečajem »Prihodnost dela« želimo opozoriti na socialni in ekonomski položaj delavk in delavcev v Sloveniji danes in v prihodnje. Na družbenokritični način želimo predstaviti izzive prihodnosti dela, spodbuditi k ponovnemu organiziranju tradicionalnih in novodobnih delavcev v sindikate kot kolektivne oblike zaščite ter delavskega dogovarjanja k kolektivni akciji. Delavske pravice so bile skozi čas vedno izborjene in ne podeljene.

Zmagovalna rešitev bo nagrajena s 1.000 evri in bo javno predstavljena na sto TAM-TAM plakatnih mestih. Podeljeni bosta tudi denarni nagradi za 2. in 3. mesto.

Plakate na temo »Prihodnost dela« zbirajo do torka, 20. aprila 2021, do 24. ure. Prijave so brezplačne in možne le preko spletnega obrazca, ki je na strani www.socialnidemokrati.si/1maj.

Dela bo ocenjevala strokovna komisija v sestavi:

  • Jure Tovrljan, kreativni direktor AV studio, predsednik žirije
  • Rok Flego, umetniški direktor, Pristop
  • Matevž Frangež, načrtovanje in komuniciranje, Socialni demokrati
  • Boštjan Hrovatin, direktor, Fini mediji
  • Tamara Smolej, vodja odnosov z javnostmi, TAM-TAM