PRISPEVKI /

19. maja 2021

DOGODEK

BIEN 2021: Bienale tekstilne umetnosti

BIEN 2021
Bienale tekstilne umetnosti
Kranj, Radovljica, Škofja Loka
26. 5.–14. 8. 2021

Na bienalu tekstilne umetnosti BIEN 2021, ki bo od 26. maja do 14. avgusta potekal v Kranju, s spremljevalnimi razstavami pa tudi v Škofji Loki in Radovljici, se predstavlja čez 70 umetnic, umetnikov, kolektivov in študentskih projektov. Poleg osrednjega razstavnega programa bienale vabi k obisku spletnih pogovorov z umetniki in simpozija o tekstilni dediščini in trajnostnih pristopih ter delavnic in sprehodov. Vodenim ogledom razstav tekstila, notranje opreme, videa in interdisciplinarnih projektov se v programu pridružujejo še zvočni sprehodi ob Savi.

Voda, vodna telesa, predvsem reke, in naravna dediščina predstavljajo enega od tematskih sklopov bienala. V ustvarjenih delih opazujemo svobodne tokove vode, njene padce in silo, odseve in gibanja, ki jih sproža. Svoje mesto na razstavi dobijo tudi zaščitena flora in favna, Sava in Kokra, spomini in zgodbe ljudi, živečih ob rekah in potokih. Mestno tkivo, trgi, ulice in mostovi, rojstni kraji in mesta, kjer si ustvarjamo pomene, predstavljajo drugi tematski sklop. Dela iščejo inspiracijo v svojih spominih na določena mesta, prav poseben prostor na bienalu pa dobi Kranj in njegove arhitekturne značilnosti, kot so kranjski podzemni rovi, ki so postali inspiracija za serijo svetil.

Na BIENu se bodo pod mentorstvom doc. Jane Mršnik, doc. Tamare Hajdu, izr. prof. Tanje Devetak, izr. prof. Mateje Benedetti, izr. prof. Metod Črešnarja, višje pred. Martine Šušteršič ter strokovno pomočjo Lidije Rotar in Olge Marguč predstavili študenti 1., 2., 3. letnika in mag. študentka smeri Tekstilije in oblačila, študenti 2. letnika smeri Notranja oprema ter študenti ostalih smeri s Fakultete za dizajn.

OSREDNJE ODPRTJE BIENALA
sreda, 26. maj, ob 18.00 v Kranju

Začenja se tekstilno poletje!

Osrednje odprtje bienala tekstilne umetnosti BIEN 2021 bo v sredo, 26. maja, ob 18.00 na terasi Layerjeve hiše, Tomšičeva 32, Kranj. Vabljeni, da se nam pridružite na dnevu odprtja ali v načrtovanih vodenih ogledih, ki mu bodo sledili v prihodnjih dneh. Zaradi aktualnih epidemioloških razmer bo odprtje kratko in na odprtem. Povabljeni boste, da si ogledate številne razstavne lokacije v Kranju.

Program bienala: https://layer.si/bien/program

Odprtje v Radovljici: https://layer.si/bien/kr/bien-2021-v-radovljici/

Odprtje v Škofji Loki: https://www.loski-muzej.si/bien-2021/

Spremljevalni program bienala tudi na spletu

Del programa BIEN poteka tudi na spletu. Pogovore z umetniki, ki bodo potekali na platformi Zoom ob ponedeljkih zvečer kurira vizualna umetnica Špela Gale, ki je k predstavitvam svojih umetniških praks povabila tri mednarodne umetnike. Ýrúrarí je islandska tekstilna umetnica, ki osvaja svet s svojimi hudomušnimi pleteninami. Tina Struthers je kanadska umetnica, prepoznavna po velikih tekstilnih formatih, ki je svoj boj z boleznijo pretvorila v inspiracijo za svoje umetniško ustvarjanje. Vizualni umetnik Rob Scholte, imenovan tudi nizozemski Andy Warhol, pa bo spregovoril o izginjanju kulturnih prostorov, mačehovskem odnosu države do umetnikov in o svoji umetniški poti.

Na spletu bo potekal tudi dvodnevni simpozij, in sicer 1. in 2. junija v dopoldanskem času. Prvi dan simpozija predstavlja teme, ki delujejo na polju tekstilne dediščine, drugi dan pa se osredotoča na trajnostne pristope v tekstilu, in sicer v praksi in raziskovanju.

Program simpozijev: https://layer.si/bien/simpozij/

RAZSTAVNE LOKACIJE:

Kranj,
Stolp Škrlovec: Eta Sadar Breznik
Globus: Dominika Krogulska-Czekalska, Katarina Spacal, Elena Fajt, pH15, Nastja Bric, Špela Gale, Matija Čop, Žiga Brezovnik, Urška Medved, Lucija Jankovec, Nikolina Holjak, Dina Mlinac, Sara Strgačić, Nikolina Krstičević, Katarina Rus, Monika Ivanuša, Karmen Hočevar z Živo Kandorfer, Hana Tavčar, Duhovi preteklosti (FD), Srečevanja na ulicah Kranja (FD), Prostorske tekstilije (FD), Re-couture in jeans (FD), Črta v kvadratu, kvadrat v prostoru (NTF), Plantae ac animalia Carniolae (NTF), Bela smrt (NTF), Sava odeja (TTF)
Layerjeva hiša, Mahlerca in Medprostor: Josipa Štefanec, Vizija trajnosti (Lovro Ivančič, Lan Krebs, Mateja Premrl, Lucija Srebre), G-U-M-E (Lavoslava Benčič in Nejc Stupan), Oloop, Darja Miklaužič, Lovro Ivančič, Snežana Skoko, Lara Banovec, Zala Hrastar, Špela Košir, Tasja Videmšek, Ajda Rep, Nina Glavić, video selekcija Prosimo, ne pozabite nositi mask (Diana Ammann, Lara Blanchard, Threadstories, Paola Idrontino, Denís Galocha in Cristina Barrientos, kuratorka Špela Gale), Voda (NTF), Svetlobni element (FD)
Vovkov vrt: Ida Blažičko
Galerija dr. Ceneta Avguština: Globina slojev (Mateja Golež, Darja Rant, Marija Jenko, Anja Jerčič Jakob, Ula Pogorevčnik, Alenka More)
Mestna knjižnica Kranj: Kranjske vode (NTF), Redefinicija blazine (NTF)
Rovi pod starim Kranjem: Svetlobni element (FD)
Podstreha gradu Khislstein: Propad industrije (FD), Realnost nadomestka ali nadomestek realnosti (ULUPUH)
Galerija na mestu: Plantae ac animalia Carniolae (NTF)
Zunanja stena stolpa Škrlovec: Uroš Topić
Pungert: Anja Jaklin, Teja Šter
Hortikulturni vrt: Arijana Gadžijev
Mergentalerjeva ulična galerija: Nikolina Holjak, Dina Mlinac, Sara Strgačić, Nikolina Krstičević (junij), Lara Popovič (julij), Bienale zahodnega Balkana (avgust)
Na vrhu Mohorjevega klanca: Estera Rezar
Staro mestno jedro – Sava – Majdičev log: Mapiranje spominov, zvočni sprehod (Anja Podreka)
Različne lokacije: E-tekstilni MP3 predvajalniki (Lavoslava Benčić)
TAM-TAM plakati po mestu: Esence Kranja (FD)
Izložba Kèlekè: Svetlobni element (FD)
Izložba Turistično informacijskega centra: Svetlobni element (FD)

Radovljica, staro mestno jedro: Gozd in Reka (Sodobni tekstilni center Kreativnice), Šivčeva hiša: Sanjski čebelnjak (FD)

Škofja Loka, pred Kaščo: Presajanje svetlobe, Loški grad Škofja Loka: Zbudi se! (FD), video selekcija Prosimo, ne pozabite nositi mask (Diana Ammann, Lara Blanchard, Threadstories, Paola Idrontino, Denís Galocha in Cristina Barrientos, kuratorka Špela Gale)

Online: Ýrúrarí, Rob Scholte, Tina Struthers

Producent: Zavod Carnica

Koproducenti in partnerji: Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem, Kèlekè Shop, Gorenjski muzej, Loški muzej Škofja Loka, Muzeji radovljiške občine, Prešernovo gledališče Kranj, Mestna knjižnica Kranj, Visit Kranj – Zavod za turizem in kulturo Kranj, Metalka zastopstva holding, Tekstilno tehnološki fakultet Zagreb, TAM-TAM Inštitut, Svetlobna gverila, Zavod za varstvo kulturne dediščine, enota Kranj, župnišče Kranj, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, BOWB – Biennale of Western Balkans

Donatorji: AquafilSLO, 3FS, SLO CRO Poslovni klub

Projekt sofinancira: Mestna občina Kranj

 

 

*FD = Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem
*NTF = Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
*TTF = Tekstilno–tehnološka fakulteta Univerze v Zagrebu
*ULUPUH = Hrvaško združenje umetnikov uporabne umetnosti