PRISPEVKI /

13. maja 2021

NOVO

BIEN 2021 v Radovljici – 20. 5. 2021

BIEN 2021 V RADOVLJICI

Čebele, narava in skupnost skozi tekstilije
KDAJ: 20. maja, 2021ob 18:00
KJE: Šivčeva hiša in staro mestno jedro Radovljice

Sanjski čebelnjak, Gozd, Reke

BIEN 2021 v Radovljici
20. 5.–14. 8. 2021

V Radovljici se projekti bienala, ki skozi medij tekstil obravnavajo čebele, naravo in skupnosti, odpirajo prav na Svetovni dan čebel.

Muzeji radovljiške občine v sklopu bienala predstavljajo dva projekta, ki bosta na ogled med 20. majem in 14. avgustom. Prvega, Sanjski čebelnjak, podpisuje skupina študentov 1. letnika Fakultete za dizajn. Pri predmetu Tekstilne tehnike so pod mentorstvom višje pred. Martine Šušteršič obudili stare slovenske ročne tekstilne tehnike. Skozi raziskovanja različnih načinov prepletanj in zapletanj različnih tekstilnih ter netekstilnih materialov so nastali abstraktni tekstilni vzorci. Vzorci, ujeti v šestkotno obliko lesenih okvirjev, ki kot skupek tvori satovje v panju, bodo na ogled v atriju Šivčeve hiše.

V starem mestnem jedru Radovljice se predstavlja tudi Sodobni tekstilni center Kreativnice. Nina Vastl Štefe, Anja Musek, Lili Panjtar, Silva Horvat in Ladka Peneš z deli GOZD in REKA povezujejo tekstilno umetnost in skupnost. V GOZDU je v ospredju skupnost dreves. Umetnice mozaično prepletajo različne naravne materiale, tekstilne tehnike tkanja, polstenja, prešivanja, tiskanja, barvanja z rastlinami, predenja in kvačkanja. Drugo tekstilno umetniško delo REKA pa povezuje delo tekstilnih oblikovalk in poudarja izčiščeno oblikovanje ter preproste linije. Izhodišče za nastanek tekstilne instalacije REKA je pred štiridesetimi leti stkano volneno blago. Reke povezujejo kraje, mesta, države. Mostovi in brvi povezujejo različne strani rečnih strug. Hkrati pa skupno delo in kreiranje skupnih idej povezuje, odpira in razvija sodobne skupnosti.

Vabljeni v Radovljico!

Galerija fotografij iz razstave:

 


Organizacija: Zavod Carnica, Muzeji radovljiške občine, Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem, in Sodobni tekstilni center Kreativnice

https://layer.si/bien/

https://mro.si/
https://www.visitskofjaloka.si/si/dozivetja/tradicija-in-rokodelstvo/1359