PRISPEVKI /

15. aprila 2021

NOVO

Dan v rabljenih oblačilih na Fakulteti za dizajn – RABLJENO JE IN

DAN V RABLJENIH OBLAČILIH NA FAKULTETI ZA DIZAJN – RABLJENO JE IN

Ker se zavedamo problematike potrošnje in odpadkov oblačil, se Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem, v Tednu modne revolucije »Fashion Revolution Week« pridružuje prvi slovenski akciji Dan v rabljenih oblačilih.

Akcija poteka 22. in 23. aprila 2021, v sklopu projekta Obleka naredi človeka, ki ga izvajajo Ekologi brez meja, Zavod za pravično trgovino 3MUHE ter Fokus, društvo za sonaravni razvoj.

Ob Svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprila 2021 predstavljamo oblikovalske rešitve izziva »MAJICA Z DVEMA ŽIVLJENJEMA« študentov Fakultete za dizajn, ki so na kreativen način preoblikovali promocijske majice in jim dali novo priložnost za uporabo.

OBLIKOVALSKE REŠITVE »MAJICA Z DVEMA ŽIVLJENJEMA« ŠTUDENTOV 1. LETNIKA FAKULTETE ZA DIZAJN

Gaja Zadravec, študentka 1. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil je preoblikovala belo promocijsko majico. Uporabila je tehniko naravnega barvanja z rjo. Dele majice je razrezala in sešila ter pobarvala, neobarvane dele pa popisala z akrilnimi barvami in flomastri. Preoblikovana majica “EVERYTHING CHANGES” je v štirih barvah, ki predstavljajo štiri elemente narave: bela ponazarja zrak, oranžna ogenj, rjava zemljo, modra pa vodo.

Daniel Lenarčič, študent 1. letnika vizualnih komunikacij je na ilustrativen način preoblikoval majico z napisom “New York” v “New Shirt”. Za preoblikovanje majice je uporabil tehniko barvanja z barvami za tekstil. Z ilustracijo podprtega drevesa nakazuje na pomembnost tekstilne industrije v širšem okoljevarstvenem kontekstu in da je ozaveščanje o odpadnem tekstilu enako pomembno kot ozaveščanje o deforestaciji. Nujnost problema je poudaril z rdečo barvo.

Eva Rogl, študentka 1. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil je črno promocijsko majico najprej razrezala na trakove in jo z ročno tehniko macrame preoblikovala v nenačrtovano novo oblačilo. Razrezani trakovi majice so v preoblikovanem izdelku gradniki nečesa na videz kompleknejšega in celovitega, so popolna celota preprostih elementov, ki se med seboj prepletajo in vozlajo, s čemer pozabimo kakšni so bili ti v osnovi.

23. aprila 2021 lahko vsak posameznik sodeluje v akciji Dan v rabljenih oblačilih tako, da oblečete rabljena oblačila, se fotografirate in sliko objavite na svojem Instagram in/ali Facebook profilu. Pri tem pa označite #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka ter #fakultetazadizajn.

Vabljeni k sodelovanju!