PRISPEVKI /

3. decembra 2020

NOVO

FD je prejemnica Priznanja za družbeno odgovornost HORUS 2020

Na razpis za Slovensko nagrado za družbeno odgovornost HORUS 2020 je do 28. oktobra 2020, ko se je razpis zaključil, prispelo 14 vlog. Ocenjevanje je potekalo v dveh krogih, za uvrstitev med finaliste pa so morali kandidati zbrati vsaj 51 % vseh možnih točk.

FD se je uvrstila med finaliste v kategoriji Strateška nagrada Horus 2020 ter v kategoriji Priznanje za projekt Horus 2020. V tej kategoriji je dosegla največje število točk in sicer za projekt, ki je bil izpeljan v okviru projekta PKP 2017 – 2020 in sicer Kuhinja prilagojena potrebam starejših. Projekt je nastal v sodelovanju s podjetjem Pohištvo Erjavec, proizvodnja in prodaja pohištva d.o.o., prof. dr. Jasno Hrovatin, izr. prof. dr. Jordanom Bergincem ter študenti smeri Notranja oprema, Vizualne komunikacije in Dizajn management.

Podelitev nagrad in priznanj Horus 2020 je 3. decembra 2020 potekala virtualno.

Strateško nagrado Horus 2020 v kategoriji profitnih pravnih oseb so prejela podjetja Press Clipping d.o.o., Nil d.o.o. in Nova kreditna banka Maribor d.d.. V kategoriji neprofitnih pravnih oseb sta strateške nagrade Horus 2020 prejela Zdravstveni dom Radeče in Javno podjetje Komunala Slovenj Gradec d.o.o., finalist pa je bila tudi Fakulteta za dizajn (samostojni visokošolski zavod, pridružena članica Univerze na Primorskem).

Priznanje za projekt Horus 2020 v kategoriji profitnih pravnih oseb je prejelo podjetje SSI Schaefer d.o.o., v kategoriji neprofitnih pravnih oseb pa Fakulteta za dizajn (samostojni visokošolski zavod, pridružena članica Univerze na Primorskem).

Pri projektu Horus je od leta 2009 dalje sodelovalo 40 strokovno-interesnih organizacij in medijev, sofinancerjev, ocenjevalo je več kot 90 strokovnjakov različnih strok, sodelovalo več kot 190 različnih kandidatov – od podjetij, zavodov, nevladnih organizacij, do posameznikov.

Slovensko nagrado za družbeno odgovornost Horus 2020 podeljuje IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti v sodelovanju s številnimi podpornimi partnerji. Nagrado sofinancirajo prijavitelji ter Urad RS za mladino. Podporni partnerji so: PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje Manager, Štajerska gospodarska zbornica, Ameriška gospodarska zbornica, CNVOS – Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, Društvo novinarjev Slovenije, Društvo za marketing Slovenije, Slovensko združenje za kakovost in odličnost, Slovensko združenje ZN za trajnostni razvoj, Združenje socialna ekonomija Slovenije in drugi. Nagrado sofinancirajo prijavitelji ter Urad RS za mladino.

Zaslužni profesor, dvakratni doktor Matjaž Mulej, predsednik Strokovnega sveta IRDO in predsednik Strokovno-organizacijskega odbora nagrade Horus, je zbranim na podelitvi povedal: »V letu 2020 so razmere bistveno drugačne kot zadnja leta. Vse človeštvo je, kot nas obveščajo slovenski in mednarodni viri vsak dan, blokirano zaradi pandemije novega virusa, ki ga doslej nismo poznali niti medicinski niti gospodarski niti družboslovni niti naravoslovni znanstveniki, vključno z mikrobiologi. Znanost seveda sploh ni znanost, če ve, s čim se ukvarja, še manj pa je znanost, če pozna rešitev; o obojem sme imeti samo slutnje. Z njimi si praktiki, ki jim znanost daje podlage za smiselno ravnanje, seveda ne morejo veliko pomagati. Morajo se znajti sami. Brskajo po svojih izkušnjah, iščejo podobnosti med nekdanjimi in sedanjimi dogajanji.«

Več o tem je objavljeno v letošnjem zborniku Horus 2020, kjer so predstavljeni tudi finalisti tega tekmovanja: http://www.horus.si/zbornik2020/index.html.

Več podrobnosti o združenju IRDO in nagradi HORUS pa na naslovu: http://www.horus.si/

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!