PRISPEVKI /

31. marca 2023

NOVO

Gostujoči predavatelj Slavimir Stojanović

V tem tednu je FD gostila Slavimirja Stojanovića, mednarodno priznanega grafičnega oblikovalca, vizualnega umetnika, avtorja, ilustratorja in profesorja iz Beograda.
V okviru Erasmus+ mobilnosti je izvedel tridnevne delavnice na oddelku za Vizualne komunikacije FD.
Več si lahko preberete spodaj:

Slavimir Stojanović je študiral je na Akademiji za uporabno umetnost v Beogradu, oddelek za vizualne komunikacije, kasneje pa tudi na HDK (Visoka šola za oblikovanje) v Göteborgu na Švedskem v razredu profesorja HC Ericsson.
Več let je delal tudi v Sloveniji in sicer v okviru podjetji Saatchi & Saatchi, Kompas Design, Arih Advertising, Communis DDB in lastnem studiu Futro Design.
Delal je na komercialnih projektih za številne domače in tuje stranke, med njimi: Sony, Michelin, Mercedes-Benz, Coca-Cola, Allied Domecque, Abanka, Zavarovalnica Triglav, Ljubljanski Kinematografi, Studio Moderna, Delo Revije, Lisca, Gorenje, Europlakat, Droga Kolinska, MPC Holding, Entrix, Kozmo, Voda Vrnjci, Polimark, Idea, Atlantic Group, Knjaz Miloš, Plazma, Aqua Viva, Kabinet…
Izvedel je tudi številne projekte za kulturne ustanove, kot so: Jugoslovansko dramsko gledališče, revija New Moment, Muzej uporabne umetnosti v Beogradu, Muzej sodobne umetnosti v Beogradu, Moderna galerija Ljubljana, Kulturni center Beograda, Gledališče Zvezdara in veliko drugih.

Dela Slavimirja Stojanovića so prejela več kot 300 svetovnih nagrad in priznanj, med njimi: Epica, Cresta, Eurobest, Clio, Cannes Advertising Festival, London Advertising Festival Award, New York Advertising Festival Award, Portorož Golden Drum, Montreux Gold, Art Directors Club Annual Award , Letna nagrada Kluba režiserjev, nagrada za komunikacijske umetnosti, evropska nagrada za odličnost v oblikovanju, svetovna nagrada, Zgraf in mnogi drugi.
Prejel je nagrado Brumen Grand Prix Award za najboljše grafično oblikovanje v Sloveniji.
Prejel je veliko nagrado Griffon za najboljši dizajn v Srbiji in Črni gori.
Njegova umetniška dela so v zbirkah Centra Pompidou v Parizu, Muzeja za umetnost in oglaševanje v Hamburgu, Muzeja plakatov v Varšavi, Muzeja uporabnih umetnosti v Beogradu in Muzeja sodobne umetnosti v Novem Sadu.

Njegov ustvarjalni opus je bil predmet številnih mednarodnih in lokalnih revij, med drugim: Graphis, Communication Arts, Print, Creative Review, Novum, Computer Arts, Web Design, CMYK, M-Real, MM, Inside, Quadart, Before After, Vizkultura , Supervizuelna …

Njegova umetnost je vključena v knjigo o sodobnem grafičnem oblikovanju avtorja Taschen. Predstavljen je v knjigi New Masters Of Poster Design pri založbi Rockport, ZDA.

Njegov studio Futro Design se uvršča med 100 najboljših oblikovalskih studiev na svetu.

Sodeloval je na več kot 20 samostojnih in skupinskih razstavah v državi in tujini.
Je ustvarjalec blagovne znamke Futro lifestyle in serije otroških slikanic za pustolovščino Singi Lumba, za katero je bil na beograjskem knjižnem sejmu 2017 nagrajen z najlepšo otroško knjigo.
Redno ima predavanja in delavnice na mednarodnih festivalih in konferencah.

Delal je kot gostujoči profesor na Univerzi Singidunum, Fakulteti za medije in komunikacijo, pa tudi na Novi umetniški akademiji v Beogradu.

Leta 2017 je od UEPS-a, Srbskega združenja za gospodarsko propagando, prejel nagrado za življenjsko delo.

Septembra 2018 je napisal svoj prvi roman Nine, katerega prva naklada je bila razprodana v enem tednu po izidu.

Od oktobra 2018 poučuje oblikovanje plakatov na beograjski Akademiji uporabnih umetnosti.