PRISPEVKI /

16. septembra 2021

DOGODEK

MEDENA CELICA na Igu

14. septembra 2021 je na odprtem oddelku zapora na Igu pri Ljubljani potekala predstavitev projekta MEDENA CELICA, pri katerem so sodelovali tudi študenti Fakultete za dizajn.

V projekt so bili vključeni študenti 3. letnika smeri Notranja oprema in študenti 2. letnika smeri Vizualne komunikacije. Študenti Notranje opreme so pod mentorskim vodstvom prof. dr. Jasne Hrovatin in Gorazda Trušnovca, u.d.i.a. zasnovali 16 idejnih predlogov za postavitev panjev znotraj zapora na Igu. Zmagovalna rešitev študenta Amadeja Bezovška temelji na motivu šest-kotne oblike satovja. Amadej je o svoji stvaritvi zapisal: «da končna oblika spominja na portal, ki te transportira v deželo čebel.»

Pravljičnost čebeljega portala pa so še dodatno pričarali študenti Vizualnih komunikacij, ki so pod mentorskim vodstvom asist. Nataše Šušteršič Plotajs, zasnovali in izdelali zanimive poslikave panjev. Študenti so analizirali etnološko izročilo panjskih končnic in kako ga s pomočjo barvne skale ter moderne simbolike prenesti v sodoben čas.

Pilotni projekt MEDENA CELICA, ki je v okviru krovnega projekta FoodE eden izmed 15-ih pilotov v 12. evropskih mestih, je namenjen izobraževanju in urjenju v čebelarjenju znotraj zaporov.

Čestitke vsem sodelujočim študentom in mentorjem!

Produkcija: društvo Urbani čebelar (vodja projekta Gorazd Trušnovec) kot del FoodE projekta (http://www.foode.eu) v okviru EU programa Horizonti 2020.
Oblikovni koncept stojišča: Amadej Bezovšek, Fakulteta za dizajn (FD), smer Notranja oprema
Zasnova poslikav panjev: Tara Habjanič, Sabina Kuster, Mojca Pezdevšek, Tine Ugrin, Ana Štebe, Dino Spahič, Maj Kneževič, Lea Dolenc, Veronika Križman, FD, smer Vizualne komunikacije
Mentorica za zasnovo stojišča: prof. dr. Jasna Hrovatin, FD
Mentorica za poslikavo panjev: asist. Nataša Šušteršič Plotajs, FD
Izdelava betonskega podstavka: Pučko d.o.o.
Izdelava lesenega okvirja: Woodano, Jan Trček s.p.
Izdelava šablon za poslikavo: Jure Mežek
Čebelarska inštruktorja: Gorazd Trušnovec, Franc Petrovčič

Foto: Jasna Hrovatin