PRISPEVKI /

15. novembra 2022

AKTUALNO

Na dan odprtih vrat slovenske kulture spet vabimo v NUK

Spet je tu Ta veseli dan kulture. Tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici se v soboto, 3. decembra 2022, pridružujemo dogodkom, s katerimi odpiramo vrata praznovanju slovenske kulture in ustvarjalnosti.

10.00 obisk restavratorske delavnice NUK na Leskoškovi 12

Predstavili bomo restavratorsko delavnico in dejavnosti Oddelka za zaščito in restavriranje. Sodelavci vam bodo prikazali postopke zaščite novo pridobljene zapuščine velikana slovenske književnosti Borisa Pahorja, konserviranje-restavriranje in zaščito srednjeveških rokopisnih fragmentov ter še marsikaj zanimivega.

 

11.00 ogled skladišč NUK na Leskoškovi 12

Ogledali si bomo naše skladiščne prostore na drugi lokaciji, Leskoškovi cesti v Ljubljani, kjer hranimo večji del svoje knjižne zbirke.

18.00 večerni ogled NUK na Turjaški

Knjižnična palača NUK na Turjaški ulici obiskovalcu v večernih urah ponudi edinstveno doživetje. V soju žepnih svetilk bomo s posebno pozornostjo osvetlili številne podrobnosti in ideje, ki jih je arhitekt Plečnik uresničil v svoji knjižnični palači. Zgodbe knjižnice, njenih zakladov in arhitekture bodo skozi nepozabni večerni sprehod po številnih hodnikih, med čitalniškimi mizami in knjižnimi policami NUK ostale dragocen spomin, ki bo navduševal še dolgo po obisku.

Ta dan boste med 9.00 in 14.00 lahko vrnili gradivo brez plačila zamudnine, saj bo za gradivo, ki mu je potekel rok izposoje, veljala amnestija na zamudnino in opomine (ne velja za gradivo, ki je predano v postopek izterjave).

Med 14.30 in 18.00 pa si boste lahko brezplačno ogledali osrednji del Plečnikove palače z Veliko čitalnico in razstavo Plečnikova knjižnica, ustvarjena za vse čase, ki bo na ogled le še ta dan.

Vsi ogledi so brezplačni, a sprejmemo lahko omejeno število obiskovalcev, zato so obvezne prijave na dogodki@nuk.uni-lj.si. Prosimo vas, da nam ob prijavi sporočite, ali se boste udeležili:

1. dopoldanskega ogleda skladišča in restavratorske delavnice na Leskoškovi cesti ali

2. večernega ogleda NUK na Turjaški ali

3. morebiti obojega.

 

Prijazno vas vabimo, da se nam pridružite na ta veseli dan kulture.