PRISPEVKI /

14. novembra 2022

NAGRADA

Nagrada DOS-Priznanje Daljnogled 2022: Manca Udovič

Manca Udovič, študentka smeri Moda in tekstilije, je za svojo kolekcijo oblačil Iluzija mehkobne prihodnosti prejela priznanje Daljnogled za leto 2022, ki ga mladim oblikovalcem podeljuje Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS).

Na podelitvi nagrad DOS, ki je 8. novembra 2022 potekala v Cankarjevem domu, je doc. Jana Mršnik utemeljila nagrajeno kolekcijo oblačil, ki je nastala pod mentorstvom izr. prof. Matee Benedetti:

Elegantna kolekcija ženskih oblačil je domišljena združitev elementov arhitekture in modnega oblikovanja. V zahtevnih in hkrati skrbno in natančno ukrojenih oblačilnih kosih se ukrivljene, mehke linije kompaktne poliestrne tkanine premišljeno izmenjujejo z nevsiljivo strogimi, ravnimi linijami pliseja. Kolekcija je oblikovana s prefinjenim občutkom za eleganco, detajle in celovitost, ter izdelana z veliko mero potrpežljivosti, jasnosti in odločnosti. Posrečena likovna artikulacija vizije robotizirane in tehnizirane prihodnosti, kjer se strogi geometrijski elementi »izmehčajo« v udobje nosljivosti, izkazuje avtoričin občutek za sodobno modno oblikovanje in hkrati otipljivo avtorsko noto. Prepričljiva, dodelana, oblikovalsko dovršena in zrela kolekcija ženstvenih oblačil, katerih izčiščene in hkrati drzne estetike se ne bi razveselili le na razstavah, temveč tudi v oblačilnih trgovinah.

Iskrene čestitke!

Foto: Franci Virant, Manca Udovič.
Mentorica kolekcije: izr. prof. Matea Benedetti
Strokovna pomoč: Lidija Rotar
Mentorica modne zgodbe: višji pred. Tea Hegeduš
Mentor fotografije: izr. prof. mag. Primož Korošec

 

Galerija: