PRISPEVKI /

7. decembra 2020

NAGRADA

Nagrade DOS 2020 – smer Tekstilije in oblačila

NAGRADI DOS 2020 – DALJNOGLED – nominacije za mlade oblikovalce

Maja Vranjek

RoShade / sestavljiva prostorska tekstilija

Mentorica: doc. Jana Mršnik

V svojem delu RoShade je Maja Vranjek za izhodišče uporabila avtorsko fotografijo detajla železniške kompozicije. Elemente fotografije je preko likovnega raziskovanja prevajala v ploskovne in prostorske elemente, pri čemer so nastali kolekcija tekstilnih vzorcev za tisk ter sestavljivi prostorski gradniki.

Modularne značilnosti železniške kompozicije, nizanje vagonov, zvoki kovinskih elementov, premikanje kretnic, ritmično zaporedje reber v tračnicah,… se spretno odslikavajo in prepletajo v likovnih ritmih sodobne, praktične in domiselne prostorske tekstilije. Modularnost omogoča uporabniku, da ritme, velikost, namenskost in končno obliko kompozicije prilagodi svojim željam. Izdelek je primeren tako za javne kot zasebne prostore, kolekcija, ki je hkrati poklon 150. obletnici kranjske železnice, pa je rezultat premišljenega in poglobljenega pristopa k snovanju tekstilno-likovnega dela, razvita z občutkom in posluhom za potrebe sodobnega uporabnika.

 

Lan Krebs

Ginko / ročno sestavljiva modularna svetilka

Mentorica: doc. Jana Mršnik

Mladi oblikovalec Lan Krebs je svoje ambientalno svetilo Ginko zasnoval na pahljačastih, organskih oblikah obdobja 20-ih let prejšnjega stoletja. Brezčasna oblika lista dvokrpega ginka s svojo dekorativnostjo posrečeno povezuje preteklost s sedanjostjo. Slednjo okarakterizirajo tudi sodobna tehnika laserskega reza, ognjevarni tekstilni materiali ter modularnost. Ročna sestavljivost doprinese k spremenljivosti oblike, zamenljivosti elementov ter poosebljenju končnega izdelka. Izdelek, prijeten na pogled, prepriča s svojo likovno občutljivostjo, subtilno estetiko, funkcionalnostjo, oblikovno in tehnično domiselnostjo, ki še posebej presenečajo pri tako mladem ustvarjalcu, kot je Lan Krebs.

 

NAGRADA DOS 2020 ZA OBLIKOVALSKE PRESEŽKE

Valentina Kolander

POLITICALLY INCORRECT / Diplomska kolekcija

Mentorica: izr. prof. Tanja Devetak

Valentina Kolander je v svojem diplomskem delu razvila likovno oblikovno dovršenost, ki jo je izpilila v estetsko celoto kolekcije s prefinjeno rokodelsko realizacijo. Poleg vizualnih karakteristik, je pri njenem delu zaznati tudi izrazito razumevanje družbenega konteksta mode, s čimer izkazuje mlado avtorico z izjemnim oblikovalskim potencialom. Pri diplomski nalogi je raziskovala lastni oblikovalski podpis v njej izrazno karakterističnem mediju s poudarkom na razvoju različnih ročnih tehnik. V kolekciji Politically Incorrect, je uresničevala izvirne konceptualne oblikovalske rešitve. Končna oblikovana kolekcija Valentine Kolander izkazuje večpomenske vizualne učinke pretanjene izraznosti, pri čemer izvedbeni postopek izpelje v estetsko in sporočilno visoko kakovostno zaključeno formo.