PRISPEVKI /

9. oktobra 2020

NAGRADA

(Pra) stol 6. Mednarodni Natečaj Industrijskega Oblikovanja Festival lesa

Tudi letos  poteka v Kočevju Festival lesa v času od  8. in 13. Oktobra  2020. V ta namen je bil razpisan  6. Mednarodni Natečaj Industrijskega Oblikovanja  (Pra)stol. Strokovna komisija je izbrala tri oblikovalske rešitve. Zmagovalec je študent Fakultete za dizajn, 3. letnika Notranje opreme Amadej Bezovšek.

Amadej Bezovšek avtor zmagovalnega stola PRAMOD Chair je zapisal takole:

»Stol je zasnovan kot preplet modernega in pra materiala. Preplet sodobnega in preteklega je narekoval tudi ime PRAMOD(ern) CHAIR. Oblikovanja sem se lotil z namenom, da oblikujem modern stol z izčiščeno konstrukcijo, ki premore le osnovne elemente nujno potrebne za njegov obstoj. Ko sem prišel do končne željene oblike sem ugotovil, da sta dva sklopa stola po obliki med sabo nadvse podobna, različne so le dimenzije. Prvi sklop je sestavljen iz sprednjih nog, naslona za roke in hrbtnega naslona. Drugi sklop pa sestavljajo stranice sedišča, zadnje noge in veznik med nogama. Ko sem se tega zavedal sem se odločil, da sedišče ne sme izstopati in krasti pogled stran od konstrukcije.

Stol torej sestavljata dva materiala: konstrukcija je narejena iz masivnega hrastovega lesa, ki je površinsko zaključen s tehniko miljenja. Sedišče pa sestavlja osem palic narejenih iz prozorne epoksidne smole. Slednja se že nekaj let pogosto pojavlja v unikatnih kosih pohištva, ampak (po mojem mnenju) le redko na zanimiv in premišljen način. Zato mi je bilo nadvse pomembno, da za njeno uporabo stoji pomen in, da v kombinaciji z lesom ne prevladuje temveč mu služi. Da s tem, ko ni opazna omogoča, da lepoto lesa vidimo še jasneje.«

Iskrene čestitke v celotnem imenu akademskega zbora FD.

Galerija: