PRISPEVKI /

1. septembra 2021

NAGRADA

Projekt RE-COUTURE IN JEANS med najboljšimi v oblikovalskem izzivu programa EKOŠOLA

PROJEKT RE-COUTURE IN JEANS MED NAJBOLJŠIMI V PRVEM OBLIKOVALSKEM IZZIVU PROGRAMA EKOŠOLA

Na prvi Oblikovalski izziv programa Ekošola za mlade: oblikujmo trajnostno, oblikujmo krožno so se odzvali osnovnošolci, srednješolci in študentje, ki so zasnovali kar 50 različnih predlogov in izboljšav za bolj trajnostne in krožne izdelke v našem vsakdanu.

Devet predlogov je bilo prepoznanih kot najbolj celovitih, izvirnih ali izvedljivih in zelo smo ponosni, da je med njimi tudi rešitev študentov 3. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil s Fakultete za dizajn, ki so pod mentorstvom izr. prof. Mateje Benedetti in strokovno pomočjo Lidije Rotar, zavržena oblačila iz jeansa preoblikovali v visoko modne, unikatne in voluminozne obleke. Bogati ročno izdelani detajli, volani in dovršeno krojenje, so delo reprodukcije ene izmed visoko modnih Diorjevih kolekcij.

Re-dizajnirane visoko modne kreacije, izdelane iz starih jeans hlač, jeans srajc in suknjičev ter belega bombaža, so na ogled na prvem bienalu tekstilne umetnosti BIEN 2021, ki od 26. maja do 14. avgusta 2021 poteka v Kranju, 3. nadstropje Globusa:

https://layer.si/bien/razstave/

Oblikovanje izdelkov, ki jim podaljšujemo življenjsko dobo oziroma življenjsko dobo njihovih materialov, je eden glavnih izzivov prehoda v nizkoogljično in zeleno družbo.

Sodelujoči študenti in avtorji kreacij: Lan Krebs, Pia Šilec, Meta Rogelj, Tamara Zorman, Teja Kovič, Lucija Lončar, Ema Šakić, Nina Nagode, Nagaya Florjan-Gorjup, Tjaša Podhraški.

Prvi oblikovalski izziv so v programu Ekošola organizirali v sklopu projekta E-SPACE: Ekošola spodbuja krožno gospodarstvo. Devet najbolj celovitih, izvirnih ali izvedljivih predlogov bo nagrajenih, nagrade prispevajo: podjetje Valtex& Co. (izdelki Lucart Natural), podjetje Recosi (obnovljena računalniška oprema, spletne kamere), Zavod Knof (laboratorij za krožno gospodarstvo) in portal Zelena Slovenija.