PRISPEVKI /

9. novembra 2021

NOVO

Razstava SVETLOBA V ČIPKI v HDMI v Ljubljani

Od 8. novembra 2021 dalje si lahko tekstilna svetlobna telesa “Svetloba v čipki“, ki so bila razstavljena v Galeriji DLUL v Ljubljani in na prvem tekstilnem bienalu BIEN 2021 v Kranju, ogledate v galeriji Hiše za dizajn management in inovacije – HDMI na Gerbičevi 51 v Ljubljani.

Študenti 2. letnika smeri Tekstilije in oblačila ter Notranja oprema, so v študijskem letu 2020/21 pod mentorstvom doc. Jane Mršnik in doc. Tamare Hajdu, raziskovali tehniko laserskega reza, s katero so iz ognjevarne tekstilije Trevira CS oblikovali in izdelali tekstilna svetlobna telesa, ki so likovna in vsebinska izhodišča iskali v kranjskih rovih. Črna in bela barva tekstilnega materiala na eni strani ilustrirata temačnost obdobja, v katerem je bilo zaklonišče zgrajeno, po drugi strani pa navdajata z upanjem v svobodo.

Sodobne interpretacije čipke kot »luknjičaste tvorbe« so rezultat samostojnih in osebnih pristopov k oblikovanju vzorca, preko katerega je vsak študent na sebi lasten način ilustriral elemente in vsebine te podzemne kranjske znamenitosti. Nastale svetlobne kreacije so funkcionalni in uporabni izdelki, ki poleg tematske vsebine vsak zase predstavljajo študentov avtorski podpis, njegov odnos do estetike ter način razumevanja tekstila kot ustvarjalnega medija.

Pri realizaciji idej so študenti sodelovali z RogLabom.

Vljudno vabljeni k ogledu!

Sodelujoči študenti: Ingrid Kolenc, Eva Šintler, Mana Marko, Demetra Jarc, Anamarija Čuden, Lara Tominec, Monika Plemelj, Kandida Bitežnik, Aleksandra Lazić, Manca Udovič, Iva Berendijaaš, Brina Lukić., Tjaša Bolčina.

Foto: doc. Mojca Perše