PRISPEVKI /

10. novembra 2023

DOGODEK

WDO Assembly in Tokyo 2023 Design Beyond

Skupščina Svetovne oblikovalske organizacije (WDO), ki je potekala konec meseca oktobra v Tokiu, je združila oblikovalce, inovatorje in eksperte iz vsega sveta, da bi razpravljali in sodelovali o prihodnosti dizajna in njegovem vplivu na družbo. Dogodek, ki je potekal v Tokiu, mestu, znanem po vrhunskem dizajnu in inovacijah, je zagotovil edinstveno platformo za izmenjavo idej in raziskovanje najnovejših trendov v oblikovanju.

 

Ključne teme:

Skupščina je zajemala široko paleto tem, ki so odražale raznoliko in razvijajočo se naravo oblikovalskega področja. Nekatere ključne teme, ki so bile raziskane med dogodkom, so vključevale:

Trajnostno oblikovanje: velik poudarek je bil na praksah trajnostnega oblikovanja in njihovi vlogi pri reševanju globalnih izzivov. Razprave so se vrtele okoli ustvarjanja modelov, ki dajejo prednost ohranjanju okolja in zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Vključujoče oblikovanje: Pomen vključujočega oblikovanja za zagotavljanje dostopnosti za vse. Udeleženci so se poglobili v oblikovanje rešitev, ki upoštevajo različne potrebe, kulture in zmožnosti ter spodbujajo inkluzivnost v procesu oblikovanja.

Digitalna transformacija: Vpliv tehnologije na oblikovanje je bila osrednja tema, z razpravami o integraciji digitalnih orodij, umetne inteligence in virtualne resničnosti v proces oblikovanja. Strokovnjaki so raziskovali, kako lahko te tehnologije izboljšajo ustvarjalnost in reševanje problemov.

Oblikovanje, osredotočeno na človeka: Skupščina je poudarila pomen oblikovanja, osredotočenega na človeka, s poudarkom na razumevanju in izpolnjevanju potreb končnih uporabnikov. Oblikovalci so razpravljali o metodologijah in študijah primerov, ki prikazujejo pozitivne rezultate postavitve ljudi v središče procesa oblikovanja.

 

Pomembni govorci in delavnice:

Na skupščini WDO so bili priznani govorniki in organizirane interaktivne delavnice, ki so udeležencem zagotovile dragocene vpoglede in praktične veščine.

Osrednji govor – Ana Arriola: osrednji nagovor ugledne osebnosti v svetu oblikovanja je navdihnil udeležence in oblikoval razprave, ki so sledile.

Delavnica o trajnostnih materialih: praktična delavnica je raziskala uporabo trajnostnih materialov v oblikovanju in udeležencem ponudila priložnost, da se spoznajo z okolju prijaznimi alternativami in spoznajo njihovo uporabo.

Panelna razprava o etiki dizajna: panelna razprava, ki spodbuja razmišljanje, se je poglobila v etične vidike oblikovanja in preučevala odgovornosti oblikovalcev pri ustvarjanju izdelkov in rešitev, ki so v skladu z etičnimi načeli.

 

Omrežne možnosti: 

Skupščina je ponudila veliko priložnosti za mreženje, spodbujanje sodelovanja in partnerstev med udeleženci. Oblikovalci, strokovnjaki in študenti so se imeli priložnost povezati, deliti ideje in raziskati potencialna sodelovanja, ki bi lahko oblikovala prihodnost oblikovalske industrije.

 

Zaključek:

Skupščina WDO v Tokiu 2023 je bila izjemeno uspešna, saj je združila raznoliko skupnost oblikovalcev. Dogodek ni le predstavil najnovejše trende in inovacije v oblikovanju, temveč je poudaril tudi pomen odgovornih in vključujočih praks. Ker se oblikovalska skupnost še naprej razvija, imajo taki dogodki, ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti oblikovanja in njegovega vpliva na družbo.

 

Podrobnejši program