PRISPEVKI /

4. julija 2019

DOGODEK

World Design Talk

V petek 21. junija je v Mestni hiši potekal World Design Talk na temo 11. trajnostno razvojnega cilja Združenih narodov: trajnostna mesta in skupnosti. Program so otvorili uvodni nagovori župana Zorana Jankoviča, dekanje Fakultete za dizajn prof. Nade Rožmanec Matičič, rektorja Univerze na Primorskem prof. dr. Dragana Marušiča in italijanskega ambasadorja, njegove ekscelence Paolo Trichila. V nadaljevanju so zbrane nagovorili tudi predsednica World Design Organization (WDO) Luisa Bocchietto, predstavnica Ministrstva za ekonomski razvoj in tehnologijo Natalija Medica, predstavnica Ministrstva za okolje in Prostorsko planiranje dr. Darja Piciga, predsednik slovenske organizacije oblikovalcev Jurij Dobrila, predstavnik slovenskega združenja za družbeno odgovornost prof. dr. Rado Bohinc, mednarodni koordinator GIDE mreže Andy Milligan in predstavnica regijske razvojne agencije za ljubljansko regijo Lilijana Madjar. Kot častni govorci so se predstavili prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj na temo kako živeti znotraj omejitev našega planeta, prof. dr. Peter Lipar na temo kako doseči trajnostno mobilnost v Ljubljani, prof. dr. Nikolaj Torelli na temo okoljskih ugodnosti, ki jih nudijo drevesa v urbanem okolju in Zmago Novak na temo Mesto oblikovanja – oblikovanje v mestu. Program je v celoti povezovala prodekanja za mednarodno dejavnost in vodja hiše za dizajn, menedžment in inovacije, Manca Matičič Zver.

Po prvem delu je sledila okrogla miza na kateri so se predstavili direktorji WDO, vodil pa jo je Steinar Mowatt Valade-Amland. Ključno vprašanje je bilo postavljanje novih okvirjev za raziskovanje resničnih potencialov oblikovanja. Predsednica WDO, Luisa Bocchietto, izvoljeni predsednik WDO Srini Srinivasan, skrbnik WDO Gilles Rougon in preostali člani organizacije Alpay Er, Thomas Garvey, Hicham Lahlou, Martha Zarza, ki so bili prisotni v Mestni hiši, so razpravljali o iztočnicah, ki jih je uvodoma podal Valade-Amland in ki so izpraševale predvsem vlogo oblikovanja pri doseganju trajnostne prihodnosti. S svojim obiskom nas je počastil tudi generalni tajnik WDO Derome Bertrand.

Za konec je sledila še predstavitev rezultatov projekta ‘Flowing Spaces – City in Motion’, ki ga je skupaj s študenti predstavila koordinatorica mednarodne GIDE mreže, prof. Inge Kalan Lipar, ki je tudi celostno predstavila mednarodni projekt, ki vsakoletno poteka na drugo temo v drugi državi in pri katerem sodelujejo še druge akademije/ fakultete iz Dundeeja (Škotska), Wuxi-ja (Kitajska), Madeire (Portugalska), Mechelena (Belgija), Magdenburga (Nemčija), Milana (Italija) in Lugana (Švica). V atriju mestne Hiše so slavnostno otvorili razstavo del vseh študentov, ki so sodelovali v zgoraj omenjenem projektu in ki je pripotovala naravnost iz Škotske.

Promocijski film

Galerija: