PRISPEVKI /

12. novembra 2021

NAGRADA

Nagrade za oblikovanje 2021, ki jih podeljuje Zavod BIG

Perspektivni študentje Fakultete za dizajn za leto 2021 so:

Področje INDUSTRIJSKO OBLIKOVANJE

PERSPEKTIVNA: Marija Staničić

Predlagatelj: prof.dr. Jasna Hrovatin

Mentorji: prof.dr. Jasna Hrovatin

Utemeljitev: Marija Staničić je v diplomski nalogi z naslovom »Večfunkcionalno pohištvo s svetlobnimi elementi« zasnovala večfunkcionalna svetila, ki med drugim vplivajo tudi na počutje uporabnika in s tem dvignejo kvaliteto bivanja.  V nalogi je raziskovala večplastni vpliv svetlobe pri notranjem oblikovanju. Izhajala je iz stališča, da primarna funkcionalna vloga svetil ne zameji diskurza v sferi bioloških, psiholoških, socioloških in drugih interakcij. Marija se je poleg tega poglobila v konstrukcijo in izdelala detajlno konstrukcijsko dokumentacijo. Svojo nalogo je opravila nadvse skrbno in profesionalno.

Področje ARHITEKTURA

PERSPEKTIVNA: Maja Križan

Predlagatelj:  viš. pred. Benjamin Hafner, u.d.i.a.

Mentorji: viš. pred. Benjamin Hafner, u.d.i.a.

Utemeljitev: Maja Križan je izdelala zelo kompleksno nalogo prenove Parka Univerzale z ohranjanjem obstoječe strukture starih dreves, ki opozarjajo na identiteto tega prostora in kraja. Z razčlenjevanjem strukture vezenja tekstila, ki spominja na staro obrt izdelave značilnih slamnikov Občine Domžale, ponovnim sestavljanjem strukture vezenja v abstraktni prenos tlaka, zelenja, urbane opreme v enem, je vzpostavila močan dialog prenosa zgodovine starega z sedanjostjo novega.

Področje MODNO OBLIKOVANJE

PERSPEKTIVNI: Lan Krebs

Predlagatelj: doc. Jana Mršnik, izr. prof. dr. Damjana Celcar, izr. prof. Tanja Devetak

Mentorji: doc. Jana Mršnik, izr. prof. Metod Črešnar, izr. prof. Tanja Devetak, Martina Šušteršič, višji pred., izr. prof. Matea Benedetti

Utemeljitev: Lan Krebs je študent oblikovanja tekstilij in oblačil, ki ga odlikujejo izrazit talent, želja po raziskovanju ter spoštljiv in odgovoren odnos do oblikovalsko-umetniške stroke.

Navkljub mladosti se zaveda sodobnih izzivov poklica modnega oblikovalca kot profila izrazitih družbenih razsežnosti, kar ga je tekom celotnega študija motiviralo k delovanju v različnih ustvarjalnih okoljih. Njegova dela zrcalijo pretanjen občutek za estetiko, likovno skladnost, občutljivost za detajle, natančnost tehnične izvedbe, s katerimi izhodiščno idejo izpili v visoko kvaliteten izdelek.

Pestra paleta interesov in širina oblikovalskih kvalitet Lana Krebsa se odražajo v opaženih delih, s katerimi se v zadnjih letih uspešno predstavlja tako na področju oblikovanja oblačil kot tudi oblikovanja tekstilij in produktnega oblikovanja. Na ljubljanskem tednu mode LJFW je v letu 2019 prejel pohvalo za perspektivnega študenta 1. letnika Fakultete za dizajn, na Fakulteti za dizajn pa v letu 2021 Rozmanovo pohvalo za najboljšega študenta 2. letnika. V letu 2020 je kot študent 2. letnika z več izdelki sodeloval na odmevni razstavi tekstilne ustvarjalnosti BIEN 2020 v Kranju, kmalu zatem pa s kolekcijo pletenih oblačil še na razstavi Alpska modna industrija – Almira; Preteklost oblikuje sedanjost v Šivčevi hiši v Radovljici. S svetilom Ginko se je predstavil na razstavi izbranih del študentov Fakultete za dizajn Ustvarjalni prepleti v galeriji DLUL v Ljubljani, v decembru 2020 pa je za isti izdelek prejel še nagrado Daljnogled Društva oblikovalcev Slovenije za mladega oblikovalca do 30 let. V letu 2021 se je s prostorsko tekstilijo in vzorci ter skupinsko tapiserijo Vizija trajnosti predstavil na prvem bienalu tekstilne umetnosti BIEN 2021 v Kranju, s svetilom Ginko pa v prodajni galeriji Kar=In v Ljubljani. Na oblikovalskem izzivu programa Ekošole za mlade je v letu 2021 prejel nagrado za bolj trajnostni in krožni izdelek Re-Couture in jeans, unikatno kreacijo visoke mode izdelano iz zavrženega džinsa, okrašeno z bogatimi ročno izdelanimi detajli.

Prispevek o nagradah slovenskega oblikovanja si lahko ogledate na povezavi: https://zavodbig.com/