PRISPEVKI /

18. novembra 2021

NAGRADA

Nagrada za življenjsko delo DOS prof. Nadi Rožmanec Matičič

Profesorica in dekanja Fakultete za dizajn, Nada Rožmanec Matičič, je svoje življenje posvetila oblikovanju. Društvo oblikovalcev Slovenije se zaveda njene vsestranske vloge pri ustvarjanju pogojev, ki bi oblikovanju omogočili vstop v vse pore družbe.

Nada Matičič je ustanovila zasebno šolo, “ki je številnim pred desetletji delovala celo kot neke vrste eksces ali lokalna motnja. Z leti je izkazala svoj pravi pomen in namen”, je zapisala komisija v obrazložitvi.

V desetletjih je šola prerasla in prestala številne ovire ter se spremenila v univerzitetno ustanovo na ravni države. Ob tem se njeni programi ves čas globoko povezujejo z uporabniškim okoljem in venomer gre, hkrati s poznavanjem teorij, za razvoj aplikativnih znanj študentov. V tem okolju gre vsekakor za izjemo in presežek – utemeljen z desetletnim razvojem šole in predvsem z strokovno opredelitvijo prof. Nade Rožmanec  Matičič, ki izhaja iz obrtniške družine in se zato od začetkov zaveda pomena temeljnih znanj.

S širokim poznavanjem izobraževanja, ekonomije, sociologije in oblikovanja je uspešno nadgradila številne vrzeli razvojno-izobraževalnega okolja v državi.

Fakulteta za dizajn je po njeni zaslugi postala del mednarodnih razvojnih mrež, gosti mednarodne profesorje in umešča Slovenijo na svetovni oblikovalski zemljevid.

V organizaciji prof. Nade Matičič se je v zadnjih letih pri nas dogajalo več pomembnih mednarodnih dogodkov, pred kratkim je zaključila tudi evropsko pomemben projekt European Bauhaus Day.

Vir: DOS in RTVslo: https://www.rtvslo.si/kultura/arhitektura-in-oblikovanje/presezki-oblikovanja-za-razgradljivi-pogrinjek-dvosed-ki-spremeni-obliko-in-podobo-drame/601045

Prof. Nada Rožmanec Matičič vedno teče hitreje kot drugi in išče nove izzive, ki jih kasneje implementira v delovanje Fakultete za dizajn.  S svojim unikatnim načinom vodenja, vključevanjem in motiviranjem vseh zaposlenih v oblikovanje skupnih ciljev fakultete, s spodbujanjem njihove kreativnosti in inovativnosti, predvsem pa s toplino, humorjem ter z neskončnim pozitivnim pristopom do dela in življenja nasploh, ustvarja uspešno zgodbo Fakultete za dizajn že več kot 17 let.

Dekanji prof. Nadi Rožmanec Matičič čestitamo za prejeto nagrado!

Sodelavke in sodelavci ter študenti Fakultete za dizajn